
نگارش صحیح متون فارسی بوسیلهی رایانه
ایرانیان در "نگارش فارسی" دچار مشکلات زیادی هستند که دلیل عمده آن را می توان به نقص آموزش ارجاع داد. این مشکل در نگارش با رایانه نمود دیگری پیدا می کند که به دلایل مختلف گاه فنی و گاه بی توجهی نگارنده، کلمات به روش نادرستی در کامپیوتر ثبت و ذخیره می شوند و در نتیجه مطالب بسیاری به دلیل این مشکلات در "جستجو" پیدا نمی شوند. این دومقاله مفید و جامع که توسط دو اندیشمند جوان به رشته نگارش درآمده، به بسیاری از این مشکلات اشاره دارد و درصورت توجه دقیق به مفاد آنها می تواند بسیار مفید باشد.ایردن
این مطلب، یک مطلب داغ و جدید نیست، و به چند ساعت قبل مربوط نمیشود. گرچه رعایت نگارش صحیح مطالب بوسیلهی رایانه دارای اهمیت فراوانی است، با این وجود بسیاری از کاربران فارسی زبان نگارش صحیح هنگام نوشتن بوسیلهی رایانه را رعایت نمیکنند. نوشتن بوسیلهی رایانه اصولی دارد که هرکدام از ما حتماً باید آن را رعایت کنیم. ۱- اصلاح برخی از حروف و اعداد
گرچه ویندوزهای بعد از ورژن ۲۰۰۰ زبان فارسی را پشتیبانی میکنند، اما این پشتیبانی خالی از اشکال نیست. بعنوان مثال، در ویندوز XP حتی اگر زبان فارسی را به زبانهای ویندوز اضاف کرده باشید، حروفهای «ك» و «ي» بصورت عربی نوشته میشوند. وقتی دو نقطه را زیر حرف «ي» میبینید، درواقع این حرف بصورت عربی نوشته شده است و شکل صحیح فارسی آن «ی» است. همینطور وجود همزه روی حرف «ك» دلالت بر نگارش این حرف بصورت عربی دارد. در فارسی حرف کاف به شکل «ک» نوشته میشود. در بین اعداد نیز عددهای «٦ و ٥ و ٤» در ویندوز ایکسپی بصورت عربی درج میشوند که باید توسط کاربر فارسی زبان اصلاح شوند. نگارش صحیح این اعداد فارسی «۶ و ۵ و ۴» است.
نکته ۱- اگر از محصولات لینوکس (ubuntu, kubuntu) استفاده میکنید، همهی حروف و اعداد فارسی بصورت صحیح نوشته میشوند.
نکته ۳- حروف «ك» و «ي» و اعداد «٦ و ٥ و ٤» در ویندوز ویستا اصلاح شدهاند و بصورت فارسی نوشته میشوند.
شاید گمان کنید نگارش حرف «ك» بصورت عربی اشکالی را بوجود نمیآورد، اما در واقع حروف «ك» و «ک» دو حرف کاملاً مجزا از یکدیگر هستند و اهمیت نگارش صحیح حرف «ک» زمانی بیشتر مشخص میشود که سیستم شما به یک شبکه کوچک یا بزرگ متصل باشد، و بخواهید در این شبکه جستجو کنید. یا اینکه دادهها را از کامپیوترتان به کامپیوتر دیگری منتقل کنید، و برعکس، دادههایی را از کامپیوتر دیگری در اختیار بگیرید.
برنامهی TrayLayout 1.2 امکان اصلاح حروف «ك» و «ي» و همچنین اعداد «٦ و ٥ و ٤» را به فارسی فراهم کرده است. در ادامه درباره نرمافزار TrayLayout 1.2 نیز صحبت خواهم کرد.
۲- نیمفاصله یا همان فاصله مجازی
نیمفاصله چیست؟
کاربردهای فاصله و نیمفاصله:
شکل صحیح: میتوانیم، میکنیم، میشود، فاصلهی، پنجرهها
برای درک بهتر مطلب، تصویری از این خطا تهیه کردهام. در تصویر زیر، به کلمهی “میگوید” توجه کنید. در این متن کوتاه، عدم رعایت نیمفاصله چندین مرتبه تکرار شده است.

بنابراین، کاربرد نیم فاصله این است که علیرغم حفظ شکل صحیح کلمه، اجزای یک کلمه را در کنار یکدیگر نگه میدارد.
چگونه نیمفاصله را اِعمال کنیم؟
۳- رعایت نکاتی که بهعنوان نکات گرامری شناخته میشوند
وقتی در رایانه یک جمله را مینویسیم و میخواهیم آخر جمله را نقطه بگذاریم، باید دقت داشته باشیم که بین آخرین کلمه و نقطه، کلید Space را تحریر نکنیم. اگر بین آخرین کلمهی جمله و نقطهی آخر سطر، فاصلهای ایجاد شده باشد، در واقع یک خطای گرامری رخ داده است. برنامه Word مایکروسافت این قبیل خطاهای گرامری را با یک خط موجدار سبز رنگ در محل خطا نمایش میدهد. بنابراین هیچگاه قبل از درج نقطه، کلید Space تحریر نمیشود.
وقتی نقطه را بدون فاصله با حرف ماقبلش درج کردید، فقط یکمرتبه کلید Space را تحریر کرده، کلمهی بعدی را تایپ کنید. اگر فاصلهی نقطه با کلمهی بعدی نیز کمتر یا بیشتر از یک Space باشد، خطای گرامری رخ داده است و باید اصلاح شود. بنابراین هرجا که نقطه بکار میرود، با کلمه یا حرف ماقبلش اصلاً فاصله ندارد، و نسبت به کلمه با حرف بعدش فقط به اندازهی یک Space فاصله دارد.
نگارش سایر علائم ویرگول، نقطه ویرگول؛ دو نقطه روی هم: سه نقطه کنار هم… علامت تعجب! و علامت سوال؟ نیز دقیقاً مثل نقطه انجام میشود.

برای درج پرانتز در میان جمله، و قرار دادن جمله یا کلمهای در داخل آن، از هر سمت در بیرون پرانتز، فقط یک فاصله (یک Space) را تحریر کنید، اما از دو سمت در داخل پرانتز هیچ فاصلهای را تحریر نکنید. البته درصورتی که قصد استفاده از نقطه یا علامت تعجب یا سایر علامتهایی که گفته شد در انتهای جمله را دارید، دقت کنید این علامتها را در خارج از پرانتز و نزدیک به پرانتز درج کنید. این قانون شامل حال گیومه، آکولاد و سایر نویسههای از این دست <«»> نیز میشود.
۵- متن نوشته شده را از هردوطرف تراز کنید
اهمیت پیروی از این قوانین
اهمیت پیروی از مجموع قوانین و اصولی که گفته شد، فقط برای تهیهی مطالبِ صفحات وب نیست. به کتابهای معتبر که توسط رایانه تایپ شده باشند مراجعه کنید، درمییابید که این قانون هنگام نوشتن با رایانه حتی به منظور چاپ، حتماً باید رعایت شود.
۶- تو رفتگی سطر اول پاراگراف
آشنایی بیشتر با TrayLayout
اگر برنامهی TrayLayout 1.2 را از اینجا دانلود و نصب کنید، پس از نصب بلافاصه آیکن این نرمافزار روی Desktop ظاهر خواهد شد. با اجرای آن فایل، بالن کوچکی در قسمت سمت راست منوی Taskbar ظاهر خواهد شد. از این پس هربار که رایانه را روشن کنید، برنامه فعال خواهد بود و نیازی به اجرای آن توسط شما نیست، اما اگر مایل بودید که فقط در مواقع لزوم از این برنامه استفاده کنید، >اینجا< را کلیک کرده و مطابق تصویر، فایل اجرایی این نرمافزار را از Startup ویندوز حذف کنید. سپس هربار که تصمیم به استفاده داشتید، فایل اجرایی برنامه را از روی صفحهی دسکتاپ یا از مسیر منوی Start اجرا کنید.


برای استفاده از برنامهی TrayLayout 1.2 در ویندوز ویستا، لازم است در قسمت Properties/Compatibility تغییر کوچکی اعمال کنید. برای اینکار روی آیکن برنامه واقع در دسکتاپ، راست کلیک کرده و از منوی ظاهر شده گزینهی Properties را انتخاب کنید. سپس زبانهی Compatibility را انتخاب کرده، در قسمت Compatibility mood و منویی که درآنجا وجود دارد، گزینهی (Windows XP (Service Pack 2 را انتخاب کرده و در پایان دکمهی OK را کلیک کنید. این تنظیم بسیار ساده را فقط یک مرتبه انجام میدهید و بعد از آن میتوانید از برنامهی TrayLayout در ویندوز ویستا نیز استفاده کنید.
>> بخاطر توجهتان به این مطلب، از شما متشکرم. لطفاً نگارش صحیح بوسیلهی رایانه را به دیگران نیز توصیه کنید.
۱۳۸۶/۱۰/۲۹
مقدمه: این یادداشت، هیچ ربطی به موضوع ویراستاری و شیوهی نگارش و رسمالخط و... ندارد. مدتهای طولانی از انتشار «غلط ـ نامهها» میگذرد، ولی هنوز هستند خیلیها که مقدماتیترین الفبای فنی نگارش در کامپیوتر و برای وب را یا نمیدانند، یا میدانند و رعایت نمیکنند. هنوز هستند کسانی که از من میپرسند چگونه میتوانند «نیمفاصله» ایجاد کنند یا اصلا «نیمفاصله» یعنی چه؟ نقطهگذاری درست یعنی چه؟ مگر پرانتز و گیومه گذاشتن هم شیوهی خاصی دارد؟ این یادداشت، چکیدهی غلطنامههای پیشین است که طی آن بدون وارد شدن به موضوع رسمالخط و ویرایش، الفبای فنی نگارش در کامپیوتر و برای وب را به «سادهترین» زبانی که بلدم، مینویسم.
پس دو نکته را یادآوری میکنم؛ نخست این که مخاطب این دستورالعمل کسانیاند که یا متوجه غلطهای فنی نگارشیشان (در وب) نیستند، یا کسانیاند که متوجهاند، ولی هنوز دقیقا نمیدانند چه باید بکنند. و دوم این که این نکات دقیقا «الفبا»ست. اگر نوشتن روی کاغذ نیازمند دانستن الفبای نگارش است، برای نوشتن در کامپیوتر و برای وب (یا وبلاگ) باید چند نکتهی فنی زیر را هم بر آن الفبای نخستین اضافه کنید؛ در غیر این صورت، آدم یا وبلاگنویس بیسوادی محسوب میشوید (با عرض معذرت از دوستان بزرگوار و فرهیختهای که هنوز در این مورد تنبلی میکنند). عکسی هم که میبینید، به تازگی از یک وبلاگ گرفتهام تا عمق فاجعه را بیشتر دریابید.
برای ایجاد فاصله میان کلمات، ما از کلید Space استفاده میکنیم که به آن اصطلاحا میگوییم «فاصله». اما یک نوع فاصله هم برای ما فارسینویسان هست که به آن میگوییم «نیمفاصله» که با زدن همزمان دو کلید Shift و Space ایجاد میشود. استفادهی همزمان از این دو کلید، بدون این که از نظر ظاهری میان دو کلمه فاصله ایجاد کند، باعث میشود این دو کلمه به هم نچسبند. در غالب ویندوزها «نیمفاصله» یا همان Shift + Space عمل نمیکند که به آن هم میرسیم.
دقیقتر بگو نیمفاصله چیست؟
معمولا «فاصله» را میان هر دو کلمهی مستقل ایجاد میکنیم، مثل همین فاصلههایی که بین کلمات این سطر میبینید. اما برخی کلمهها هستند که از چندپاره تشکیل شدهاند، ولی در مجموع یک کلمه محسوب میشوند، مثل «میشود»، «رفتهاند»، «دستها»، «همهی» یا همین کلمهی «نیمفاصله». اگر دقت کنید، میبینید که مثلا کلمهی «میشود» از دو بخش «می» و «شود» تشکیل شده، ولی برای ایجاد فاصله میان آنها از Space استفاده نشده. به عبارت سادهتر این دو بخش هم جدا هستند و هم کنار هم نشستهاند چون از Shift + Space برای ایجاد فاصله میان آنها استفاده شده.
وقتی میان اجزای یک کلمه، به جای Space از Shift + Space استفاده کنیم، هم ظاهر متنمان زیباتر میشود و از شلختگی پرهیز کردهایم، و هم اتفاق بزرگی برای ماشین زباننفهمی به نام کامپیوتر میافتد که تقریبا از آن غافلایم. کامپیوتر هر کلمهای را که با Space از دیگری جدا شده باشد، یک واحد مجزا حساب میکند، ولی اگر در میان این کلمه از «نیمفاصله» یا همان Shift + Space استفاده شده باشد، همهی آن را یک واحد مجزا محسوب میکند. با دوبار کلیک کردن روی کلمات مختلف میتوانید این وضعیت را آزمایش کنید. اگر مایل نیستید متنتان از نظر ظاهری زیبا و منظم به نظر برسد و این خاصیت کامپیوتر هم برایتان مهم نیست، دستِکم به این نکته توجه کنید که نمایش نوشتههای شما در وب کیفیتی نسبی دارد. اگر خود را به مرور مقید کنید که «فاصله» و «نیمفاصله» را بهجا استفاده کنید، خواهید دید که پایان سطرهای نوشتهی شما در وبلاگ یا سایتتان، اینقدر آشفته نمیشود. همین الان نگاهی به سایت یک خبرگزاری بکنید یا یک وبلاگ دمدست؛ میبینید که «می» فعلهای مضارع در انتهای سطرها جدا افتاده یا مثلا کلمهای در پایان سطر آمده و «ها» جمع آن افتاده اول سطر پایین و... در حالی که اگر این فاصلهها به «نیمفاصله» تبدیل شوند، اجزای کلمههای واحد در هر شرایطی کنار هم میایستند، بدون که به هم چسبیده باشند.
«می» افعال مضارع، «ها» جمع، پسوند فعلها، و کلمههایی که از دو یا چند جزء تشکیل شدهاند. بهخصوص کسانی که در نوشتن از قاعدههای گوناگون «جدانویسی» پیروی میکنند، بیشتر به این «نیمفاصله»ی نازنین نیاز دارند.
روی این لینک کلیک کنید و یک برنامهی بسیار سبک را (به اسم تریلیآوت) دانلود کنید. این یک فایل zip است. آن را از حالت زیپ خارج کنید و روی آیکون برنامه کلیک کنید. بلافاصله به سمت راست نوار پایین Desktop شما یک علامت تازه اضافه میشود. بدون نیاز به وارد شدن به این برنامه، از این پس شما در هر محیطی از ویندوز که تایپ کنید (نتپد یا ورد یا هر محیط دیگر) امکان ایجاد «نیمفاصله» را نیز دارید؛ کافیست به جای زدن کلید Space کلید Shift را بگیرد و همزمان کلید Space را بزنید و از زندگی لذت ببرید. احتمالا تا چند روز کمی کند خواهید بود ولی اگر تحمل کنید، خیلی زود عادت خواهید کرد.
برنامهی «تریلیآوت» فقط به همین درد میخورد؟
علاوه بر امکان ایجاد «نیمفاصله»، با این برنامه میتوانید حتی کلیدهای کیبورد خود را به دلخواه خود تعریف کنید. کافیست روی آیکون برنامه راستکلیک کنید و بعد از انتخاب گزینهی «آرایش صفحه کلید» قولنج کیبوردتان را بگیرید. به این ترتیب که بعد از کلیک روی «آرایش صفحه کلید» تصویری از کیبورد شما ظاهر میشود. روی کلید هر کاراکتر که میخواهید جای آن را تغییر دهید، کلیک میکنید، در صفحهی جدید که باز میشود تمام کاراکترها در دستهبندیهای مختلف در اختیار شما قرار میگیرد. کاراکتر دلخواهتان را انتخاب میکنید، سپس روی گزینهی «قبول» کلیک میکنید؛ به همین سادگی! اگر به سراغش رفتید، توصیه میکنم اعداد ردیف بالای کیبورد خود را یکی یکی با اعداد فارسی جایگزین کنید و هنگام تایپ از آنها استفاده کنید تا اعداد میان نوشتههای شما روی وب، در هر ویندوزی به شکل فارسی دیده شوند.
اگر ویندوزتان XP است، در درايوی که ويندوز XP نصب شده (غالبا C) اين مسير را دنبال کنید:
Documents and Settings / All Users / Start Menu / Programs / Startup
حالا از روی آیکون آن برنامه با راستکلیک يک کپی بگیرید و در فولدر Startup پيست کنید، بعد هم ریاستارت. از این پس نیازی به هربار اجرای برنامه نخواهید داشت.
الفبای نگارش در کامپیوتر و برای وب فقط همین نیمفاصله بود؟
نه! دو تا نکتهی بسیار مهم دیگر هم هست. نخست علامتهای نگارشی مثل نقطه، ویرگول، نقطهویرگول، علامت سؤال، علامت تعجب، سهنقطه و... شیوهی تایپ این علائم بسیار ساده است. فاصله انداختن بين علامتهايی چون [. ، ؛ : ؟ !] با کلمهی قبلی غلط است و فاصله نينداختن بين آنها و کلمهی بعدیشان هم به همچنین. درست اين است:
[کلمه] [علامت نقطهگذاری] [فاصله يا همان space] [کلمه بعد]
نکتهی دوم یادت رفت!
دومی و در واقع آخری مربوط است به استفاده از علامتهایی مثل پرانتز، کروشه، آکولاد و گیومه ("«[{}]»"). برای اینها هم دقیقا یک فرمول بسیار ساده وجود دارد، دقت کنید: هر کدام از این علامتها را که باز میکنید، قبلش باید Space را زده باشید تا با کلمهی قبلی فاصله ایجاد شود، اما بعد از علامت به هیچوجه کلید Space را نزنید و فاصله ایجاد نکنید. برای بستن علامت هم دقیقا برعکس عمل کنید؛ یعنی بدون هیچ فاصلهای از کلمهي قبلی، علامت را ببندید، ولی بعد از آن کلید Space را بزنید و به نوشتن ادامه دهید. نمونهی این شیوه را میتوانید در جملاتی از سطرهای بالا که داخل پرانتز آمدهاند، ببینید. به این مثال هم میتوانید توجه کنید تا دقیقا دریابید ماجرا چیست: «برای نگارش در کامپیوتر و برای وب باید اصول آن را (بهعنوان الفبا) رعایت کرد.»
شمار فارسی زبانانی که از ویندوز ویستا استفاده می کنند، روزبه روز بیشتر میشود. برخی از دوستان ناراحت بودند که برنامهی «تریلیآوت» در ویندوز ویستا اجرا نمیشود و از نعمتِ ایجاد «نیمفاصله» به شکل اصولی، محروماند و زندگی بر ایشان تلخ گردیده! پاسخی برایشان نداشتم تا یکی از خودِ ایشان راه حل را یافت و برایم نوشت، به این قرار:
ابتدا به پوشهای بروید که برنامهی «تریلیآوت» را در آن گذاشتهاید. روی آيکون اجرایی برنامه راستکلیک کنید. سپس روی گزینهی Properties کلیک کنید. برگهی Compatability را انتخاب کنید و در بخش Compatability Mode جلوی عبارتِ Run This Program in Compatability Mode For را تیک بزنید، اوکی کنید و دوباره از زندگی لذت ببرید. تمام شد؟
به عنوان الفبای فنی، بله تمام شد. ممنون که با دقت خواندید و ممنون که از این پس رعایت میکنید و ممنون که به دیگران هم توصیه میکنید رعایت کنند. تکرار میکنم که این یادداشت هیچ ربطی به موضوع ویرایش و رسمالخط و درستنویسی ندارد، بلکه صرفا مربوط است به ابتداییترین قوانین تایپ کردن، خصوصا برای وبلاگنویسها. شخصا نمیتوانم تصور کنم کسی برای نوشتهاش اهمیت و جدیت قائل باشد، ولی به ظاهر و آداب نوشتن اهمیتی ندهد. من یکی نوشتههایی اینچنین را همیشه از سر بیحوصلگی میخوانم، چون احساس میکنم این نوشتهها آنقدر برای مؤلفشان اهمیت نداشته که با ظاهری درست و خوشایند آن را تحویل من بدهد، من چرا باید آن را جدی بگیرم؟
Tags: تایپ فارسی, حروف فارسی و عربی, نگارش فارسی, نگارش کامپیوتری
تعداد نمایش ها: 48454
مدیریت، سیاست، حقوق، معماری، اقتصاد، بیمه،...